2013. május 29., szerda

Miért pörköljünk kávét házilag?

Joggal tehetitek fel a kérdést, miért is pörköljünk kávét házilag hiszen rengeteg féle pörkölt kávé roskadozik a boltok polcain arra várva hogy a bevásárló kosarunkba kerüljön. Különben is macerás lehet meg biztosan drága.

A válasz:
Nagyon finom, mindig friss, tudom miből van, olyanra pörkölöm ahogyan én szeretem (meg ahogyan a páromnak ízlik) és olyan mint a nagyi sütije egyszerűen ez a legfinomabb. Ami pedig az árát illeti nagyjából egy középkategóriás kávé áráért utánozhatatlan prémium kategóriába tartozó kávét fogsz inni. Otthon akár minden nap. Az otthoni házi pörkölés egy remek hobbi és egy kis gyakorlás után egyszerűbb mint gondolnád!

Akkor most röviden akár ennyi is lehetne ez a bejegyzés. 

Na jó azért lássuk egy kicsit részletesebben is.
Én azért pörkölök itthon kávét, mert nagyon élvezem a kis zöld szemekből előcsalogatni a különféle finomabbnál finomabb ízeket és tök jó a végén leülni a fotelba egy frissen gőzölgő afrikai vagy ázsiai vagy amerikai arabikából elkészített risztrettót szürcsölgetni és utána rágyújtani egy finom szivarra. 

Mindig frissen!
A legközelebbi kávévásárlásnál amikor a polcról leemel egy csomag pörkölt kávét érdemes megfordítani az aromazáró tasakot és elolvasni rajta a csomagolás dátumát. Hát valószínűleg nem pár napja csomagolták. És mikor pörkölték?
Én általában két három naponta szoktam egy-egy kisebb mennyiségű nyers kávét megpörkölni.
A frissen pörkölt kávét légmentesen záródó csatos üvegbe teszem és a hűtőszekrényben tárolom.
Kávékészítés előtt frissen darálom.  Érdemes kipróbálni, hogy amikor a frissen pörkölt kávét kiveszi az ember a hűtőszekrényből és felpattintja az üveg tetejét, na akkor egy nagyot szippantani előbújó illatokból! 

Prémium minőség elérhető áron!
A szupermarketekben kapható kávék nagyrészt különféle fajta kávék számunkra ismeretlen keverékét tartalmazzák. Ezek a gyártók titkos receptjei szerint készült keverékei (blend) sok esetben inkább a nagyobb profitot szolgálják mint a minőséget!

Egy internetes áruház oldalán olvasom, hogy  magas koffein tartalommal rendelkező erős olasz presszókávé keverék kellemes aromákkal. Tehát magyarra lefordítva egy nagy adag gyengébb minőségű olcsó Robusta némi minőségi Arabikával feljavítva hogy az ereje mellett legyen némi aroma is benne és ez 6000Ft/kg körüli áron. Félreértés ne essék nem akarom lehúzni mert biztosan sokan isszák hiszen ha nem tennék akkor nem árulnák, csak azt akarom mondani, ha ennél jóval olcsóbban hozzájut az ember különféle prémium kategóriás zöld kávéhoz, amiről tudni lehet hogy milyen fajta, melyik országból származik sőt annak is melyik régiójából és melyik ültetvényéről nos akkor már érthető, hogy miért készítek saját pörkölésű kávét. 

Úgy ahogy én szeretem!
A házi kávépörkölés egyik nagy előnye, hogy lehetőségünk van kipróbálni a különféle pörkölési fajtákat.
Veszünk mondjuk fél kiló Mexikói Tapachula-t és kis mennyiségekben kipróbáljuk hogy melyik pörkölési mód ízlik a legjobban.  Aztán amikor már összeállt a kedvencek listája akár kipróbálhatunk saját keverékek elkészítésével is. 

Egy dologra azonban érdemes odafigyelni!
Van egy nagy hátránya a házi pörkölésű kávé fogyasztásának, ha rákapsz az ízére nem igen tudsz majd máshol kávézni.  Ezt az élményt kevés helyen fogod megtalálni. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése