2013. május 27., hétfő

Házi pörkölésű Etióp Sidamo

Első bemutatóra a kávé őshazájából Afrikából választottam egy pompásnak ígérkező Arabika fajtát. Az etióp Sidamo-ban  az afrikai kávéfajták kellemes savassága társul az erőteljes virágos aromákkal és gyümölcsös tónusokkal, telt íze erőteljesen fűszeres csokoládés utóízzel társul.   


Frissen szüretelt kávészemek


A Sidamo tartományból származó kávészemek aprók és szürkés árnyalatúnak tűntek amikor kibontottam a csomagolást, szép tiszta volt a felületük és hibás szem is alig akadt közöttük.

50g etióp Sidamo

Ebben az esetben is a házi pörkölés egyik nagy előnye, hogy a kis mennyiség miatt könnyen ki lehet válogatni az esetleg sérült szemeket és így a pörkölőbe már csak az igazán tökéletesen egészséges szemek kerülnek.  A sérült szemek pörkölés közben megéghetnek  és kellemetlen ízükkel elronthatják a végeredményt. Amikor ez ember pedig házi kávé pörkölésre adja a fejét akkor szeretne olyan ízeket kihozni a nyers kávébabokból ami tökéletes élményt ad.

Akkor lássuk mit is lehet kihozni ezekből az aprócska etióp kávémagokból.
Elsőre egy világosabb bécsi pörkölés lesz a cél.
Induljon a pörkölő!


(Most azt kérdezed, hogy ez a pörkölő? Bizony igen! De erről a barkácsolásról majd írok külön. )

Az első reccsenések igencsak halkra sikerültek, nem akarták szétvetni a házilag összebarkácsolt pörkölőmet a roppanások. Érdekes volt, hogy pörkölés során igen hamar barnultak a szemek, picit talán  megijedtek a melegtől vagy csak túljátszották a szerepüket. Aggódtam is a pörkölés vége felé, hogy oda a bécsi pörkölés és vele együtt elfelejthetem a jellegzetes savas ízvilágot és a kellemes fűszeres ízeket. Na a végén még ráfoghatom hogy eleve francia pörkölést akartam vagy rosszabb esetben olaszosat ami szerintem nem igen állna jól ennek a kávéfajtának.

 
És itt látható a varázslat! 
A szürkészöld csontszerű magokból csodás illatú világosbarna szemek születtek.
(Kár hogy a pörkölés illatát nem tudom megmutatni)



És így néz ki a házi pörkölésű etióp Sidamo darálást és tömörítést követően


Ez pedig az a varázslatos 22-25 másodperc. Ki hogyan szereti :)


Íme az első két Ristretto ahogyan a csészékben várják a kóstolást.
Tudom, a profik French Press-el készített kávét tesztelnek, de én nem vagyok profi és így szeretem :)

Tudom ez a fajta világos pörkölés nem igazán Risztretto-nak való, de ez engem egyáltalán nem érdekel, mert nekem így nagyon ízlik :)

És láss csodát az íze valami fenomenálisra sikeredett! Valahol a bécsi pörkölés közelében kellemes halvány citrusos ízek és az illatában van valami finom teára emlékeztető illat. Talán ilyen még nem is fordult elő velem, de sikerült elsőre eltalálni. Most írhatnék mindenféle okosságot a kávéban érezhető etióp napfény ízéről és a Sidamo tartomány hegyoldalainak csodálatos vulkanikus talajának köszönhető aromákról, de sajnos ehhez még nem vagyok elég művelt kávéügyileg.  



És miközben írom ezeket a sorokat már elkészült a következő pörkölés. Most egy közepes francia pörkölésű Sidamo-ból készült eszpresszót szürcsölök. Hát ez is nagyon fincsi, bár a citrusos ízek ebből már szinte teljesen eltűntek és a ...  de ez már egy másik beszámoló.

Jó kávézást mindenkinek! Egészségetekre!

 

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése